pEeps!

Friday, April 13, 2012

Perkara yang semua lelaki patut tahu.

hai, harini saya update. seronok tak? seronok tak?

rasa-rasa ada tak yang sekarang depan laptop tengah melompat yeay-yeay! sambil cakap "CK hapdet! CK hapdet!


ni kalau ada sistem lempang secara online, sah pipi dah lunyai. primadona ke kau CK? apa kau ingat kau siapa? Ahli muzik? majestrateeeeee?

inaf CK inaf.


ok, today, we gonna talk about pi.em.es.

sounds sangat URBAN kan cakap omputih?
#mata ke atas.#

okay-2, harini aku nak cakap pasal PMS. jom kita wiki ape tu PMS. sikit-sikit wiki, sikit-sikit wiki. semua nak wiki. orang tanya kenal tak Zaiton Sameon, teros wiki siapa Zaiton Sameon. Ohh.. kawan sekolah rendahhh.. Dulu, time nak belajar kereta pon wiki macam mana nak drive. boleh? #tipu.kbai.#

Premenstrual syndrome (PMS) (also called PMT or premenstrual tension) is a collection of physical and emotional symptoms related to a woman'smenstrual cycle. Bla bla bla blaaa blaaaa...


kalau aku copy and paste semua yang ada kat wiki, memang tak la orang nak baca kan? ok, mari sini duduk dekat-dekat saya nak cerita. yang laki jauh-jauh sikit. yang hensem-hemsem dekat-dekat sikit. #PANG!#

PMS tu satu gelaja yang melibatkan gangguan fizikal dan metal kepada kaum perempuan menjelang 7 hingga 10 hari haid and hilang dalam beberapa hari lepas haid.

Contoh gangguan fizikal :

1. Mudah rasa letih.
Buat kerja sikit merungut letih macam kerja jadik buruh kasar siapkan KLCC. So, pakwe-pakwe harus bersabar sebab kemungkinan anda perlu melakukan segala hal duniawi makwe anda. kadang-2 tak buat kerja langsung pun boleh rasa penat.

*Pakwe refers to lelaki xkesahlah bergelar suami mahupun mata air, mata hati, mata-mata inaf ck.dan gentlemen.*

2. Jerawat.
Time PMS, jerawat akan tergedik-gedik muncul dengan perasaan tak bersalah. kalau sebelum ni muka halusss mulusss tulusss sesuci lebaran, PMS punya pasal teros muka nampak artistik. Seri innershine pun boleh hilang.
bak kata Maya Karin ko, Seri innershine lettewwwww...
Bila jerawat naik tanpa segan silu, teros stop update profile pic dekat pesbuk. eh. :p

3. Sakit dibahagian-bahagian tertentu.
Contohnya dibahagian vonvot,vayuvara dan verot. Alalala.. aku malulah nak taip betol-betol.bhahaha..


4. Perubahan nafsu makan.
bila PMs, perut asyik mintak makanan. takkan nak mintak penampar kan? Memang akan rasa nak melantak je. omputih panggil food cravings.


Contoh gangguan mental :

1. Nak lebih perhatian.
Boleh jugak dipanggil mengada-ngada. Kadang-kadang terlebih gedik. Manja pun lain macam, macam nak mintak penyapu.

2. Perubahan emosi secara tiba-tiba.
Contohnya, tengah happy-happy, tetiba boleh sedih. Kadang-kadang air mata keluar tak mempasal. apabahasaakugunani. tapi, seriously, ada perempuan tetiba air mata berlinangan-di-pagi-syawal for no appearent reason. Ada sesetengah perempuan pulak senang sentap. I repeat, SENANG. Kucing tengah jalan-jalan pastu terlanggar dia pun boleh cakap kucing tu tak suka dia. apa ni CK contoh tak releven. -.-'



3. Mood marah doplohlima jam.
Semua tak kena kat mata diorang. Sikit-sikit nak marah. semut terjatuh dalam air dia pun kemain marah semut macam nak buat musuh 7 keturunan. Contoh tak releven lagi? guys, u ollsss patot percaya, ini wujud. like seriously okay. :p



so, conclusionnya..

GUYSSssssss you better prepare for your girl's PMS! MUAHAHAHAHAAH. #gelak jahat.#

syndrome-2 PMS tak semua perempuan sama. Every girl have different ways of showing their PMS. Lelaki kena tahu yang kami tak mintak semua ni. Ni semua berkaitan dengan hormon.
so, learn how to deal with Premenstrual makwe. :p

Subhannallah, hebatnya ciptaan Allah kan? Dan sesungguhnya, wanita itu sangat istimewa. Do you know anything in the world that bleeds for 7 days and doesn't die selain perempuan? hehe.. c[=

 Till then, bye sayangssss.. ^^,



images   source : Google.

20 comments:

Liyana Izzati said...

Wahahhaha. Suka entry ni. Sesuai untuk lelaki kat luar sana tuu. Guys take note :) Good entry.

najibah('; said...

hahahahha , suka entry nie juga !

aiEz said...

ohh ck aie memang alert bebenor dgn benda macam ni..aie kan memahami wanita*kembangkempishidunglelaju...;p

Picoz Shupalula. said...

Ck, kalau makan byk time period, berat badan tak naik kan? haha dgr2 org cakap. hik

Eein Azryn said...

haha. suka giler entry ni. Ok, i follow. hahaha.

sis92 said...

haha setuju semua

nasiblah sape jadi laki wa -,-

ctk said...

setujuuuuuuuuuuuuuuuu...
mmg selalu gitu
cian pkwe ct asek kena mrh...
pdn mke...hahaha

zulhilmi tempoyak said...

tapikan masalah yang kita alami sekarang ini lebih kepada kucing yang banyak berkeliaran. tertanya-tanya saya. di manakah pihak yg berwajib. sebab sy merasakan ketidak selesaan itu. kahsihan pada mereka.

pada masa yg sama. saya turut merasakan ad spelling error semasala sy menulis ini. harap bantu dengan tenang dan jiwa yg berkobar kobar.

nak jugak tau. jiran anda sihat tak..sbb sll jugak lalu dpn rumah anda. tp xpenah lalu depan umah jiran anda lg..

lazaac said...

thanks... info yg berguna ni... :)

ZURAINI said...

jerawat tu memang masalah. 3 minggu sebelum selepas pon x hilang2. adeyh

ahmad farhi said...

wahh.. semua ada kat gua , gua bangga . menjadi lelaki peduli ! :p

ahmad farhi said...

wahh.. semua ada kat gua , gua bangga . menjadi lelaki peduli ! :p

afzalsukasuki said...

elleh laki pon ada PMS la.so takleh sayang sebelah pihak je.sayang dua2 skali :P

h A n Y s said...

aku kalau dah PMS, dia punya sentap toksah cakap lah, skit2 sentap, skit2 sentap, then merajok, then merajok, ehhh..rasa nak lempang diri sndri taaauuu..

shedameor said...

betul sangat dah entry ni. kalau PMS, yang tak tahan tu bila senggugut. perghhh, rasa nak kerobek peurt pakai garpu.

yusuflaili(Goku) said...

salam;
sebagai lelaki aku terpaksa pasrah dengan keadaan ini.

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdg alami.. rasa nak pulas tlinge org..huhu.

ejulz said...

x faham sgt perkiraan ABC ni.. hehe

mengobati tekanan darah tinggi said...

thanks gan informasinya

obat mengobati sakit maag said...

ikut menyimak gan

Copyright@ All Rights Reserved ulardaun.blogspot.com. Setiap entry adalah hasil pemerahan otak tahap maksima kerut-kerut-dahi-kening-bercantum. Sekiang.